Καλύτερη ώρα γυμναστικής. Πρωινή ή απογευματινή;

 \n \n \nΕίναι γνωστό ότι στην σημερινή εποχή η γυμναστική έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, καθώς πολλοί από εμάς, πλέον,προσπαθούμε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα να γυμναζόμαστε. Μια συνήθεια πολύ καλή, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν επιλέξεις να γυμναστείς, γιατί άμεσο αντίκτυπο στο σώμα και τον οργανισμό γενικότερα.\n\nΔυστυχώς όμως, το καθημερινό μας πρόγραμμα είναι τόσο φορτωμένο που προσπαθούμε πολλές φορές να στοιβάξουμε την γυμναστική στην “μία ώρα” που μας περισσεύει, βάσει του προγράμματος μας.\n\nΑλήθεια όμως, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ αν η ώρα που μας περισσεύει για την γυμναστική ή γενικότερα η ώρα που επιλέγουμε να γυμναστούμε είναι η κατάλληλη ώρα; Σ’αυτό το άρθρο θα συγκρίνουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρωινής και της απογευματινής γυμναστικής…\n

 Πρωινή ή Απογευματινή ώρα γυμναστικής;

\n

Πρωινή Γυμναστική

\n

Πλεονεκτήματα

\n

    \n

  1. Ιδανική ώρα για αδυνάτισμα. Γυμναστείτε το πρωί πριν πάρετε το πρωινό σας και κάψτε έως 30% περισσότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Το πρωί τα επίπεδα του γλυκογόνου στο σώμα μας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι από το τελευταίο κύριο γεύμα έχουν μεσολαβήσει αρκετές ώρες, το σώμα μας έχει χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες που έχουμε προσλάβει, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα το πρωί να ξοδεύει ενέργεια από τις αποθήκες του λίπους του.
  2. \n

  3. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό μας. Τα πλεονεκτήματα από την πρωινή άσκηση ωστόσο συνεχίζονται και μετά το τέλος της. Το σώμα μας συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για αρκετές ώρες, ακόμη κι αν η εργασία μας είναι καθιστική.
  4. \n

  5. Μας ενεργοποιεί, καθώς μας τονώνει και μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στην δύσκολη ημέρα που ξεκινά.
  6. \n

  7. Μας φτιάχνει την διάθεση. Αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος, έρευνες έχουν δείξει πως το πρωί εκκρίνεται ένας συγκεκριμένος τύπος ορμονών, οι ενδορφίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ψυχική μας διάθεση, δηλαδή μας κάνουν να αισθανόμαστε και πιο ευδιάθετοι καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.
  8. \n

\n

 Μειονεκτήματα

\n

    \n

  1. Μειωμένη μυϊκή απόδοση. Το σώμα μας το πρωί έχει λιγότερη ενέργεια λόγω του ότι ο οργανισμός έχει παραμείνει πολλές ώρες νηστικός και κατά συνέπεια, οι μυς το πρωί δεν έχουν την μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.
  2. \n

  3. Αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού. Συνέπεια του πρώτου είναι επίσης ότι οι μυς είναι πιο δύσκαμπτοι. Αν συνυπολογίσουμε και το αρθρικό υγρό που είναι πιο παχύρευστο το πρωί, καταλαβαίνουμε εύκολα γιατί είναι απαραίτητο να διαθέσουμε μεγαλύτερο χρονικά διάστημα για προθέρμανση και να είμαστε πιο προσεκτικοί.
  4. \n

  5. Ταχύτερη μυική κόπωση. Πολύ προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο γεγονός ότι ανάλογα με το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουμε θα πρέπει να έχουμε φάει το πρωινό μας γιατί σε διαφορετική περίπτωση, επειδή ο οργανισμός προέρχεται από μεγάλο διάστημα νηστικός, τα επίπεδα ενέργειας είναι χαμηλά και θα επέλθει γρήγορα μυϊκή κόπωση.
  6. \n

\n

Καλύτερη ώρα γυμναστικής. Πρωινή ή απογευματινή;

\n \n \n \n

Απογευματινή Γυμναστική

\n

Πλεονεκτήματα

\n

    \n

  1. Ιδανική θερμοκρασία σώματος. Οι μυς και κατά συνέπεια το σώμα, το απόγευμα, έχει έρθει στην κατάλληλη θερμοκρασία για να γυμναστεί, καθώς βάσει ερευνών, μεταξύ 3-7 μ.μ βελτιώνεται η απόδοση μας και  είναι οι πλέον αποδοτικές ώρες για αύξηση μυϊκής μάζας και δύναμης.
  2. \n

  3. Μέγιστη σωματική απόδοση. Η θερμοκρασία του σώματος, τα ορμονικά επίπεδα και τα αντανακλαστικά μας είναι στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα μας παρουσιάζει την μέγιστη απόδοσή του, οπότε τα οφέλη της προπόνησης μεγιστοποιούνται και απομακρύνεται ο κίνδυνος τραυματισμού μας.
  4. \n

  5. Μας αποφορτίζει ψυχολογικά. Το απόγευμα, είμαστε συνήθως μετά από μια κουραστική μέρα, οπότε επιδιώκουμε την αποφόρτιση και την αποβολή της έντασης και του στρες. Τι καλύτερο από την γυμναστική;
  6. \n

\n

 Μειονεκτήματα

\n

    \n

  1. Είναι ώρα αιχμής. Μεταξύ 6-8μ.μ είναι η κορύφωση της κίνησης στα στάδια και τα γυμναστήρια, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε εμπόδια στην ομαλή προπόνησή μας π.χ μεγάλη αναμονή στο να χρησιμοποιήσουμε ένα όργανο ή να δυσκολευόμαστε να βρούμε χώρο μέσα στην αίθουσα να γυμναστούμε.
  2. \n

  3. Μειωμένη αναπνευστική ικανότητα. Η αναπνευστική ικανότητα των πνευμόνων μας, μετά το μεσημέρι, αρχίζει και μειώνεται, κάτι που επηρεάζει σε ότι αφορά τα αερόβια μαθήματα.
  4. \n

\n

Καλύτερη ώρα γυμναστικής. Πρωινή ή απογευματινή;

\n \n \n \n

Βραδινή Γυμναστική

\nΟ μύθος λέει ότι όσοι αποφασίζετε να γυμναστείτε μετά τις 8 δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ διότι η γυμναστική μας δημιουργεί υπερένταση οπότε γίνεται πιο δύσκολο το να κοιμηθούμε.\n\nΣτην πράξη, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology and Behavior μελέτησε γκρουπ φοιτητών οι οποίοι ασχολήθηκαν με ήπια άσκηση μία ώρα πριν κοιμηθούν το πρώτο βράδυ και μισή ώρα το δεύτερο. Τα ευρήματα; Καμία διαφορά στη διάρκεια ή την ποιότητα του ύπνου.\n\nΑντίθετα, η γυμναστική ελεγχόμενης έντασης, η οποία γίνεται μεταξύ 8 – 9 το βράδυ, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητάς του. Μάλιστα, άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία είναι πιθανό να βοηθηθούν από τη βραδινή άσκηση.\n\nΚαλύτερη ώρα γυμναστικής. Πρωινή ή απογευματινή;\n

Συμπέρασμα

\nΑπ’ότι δείχνουν οι έρευνες, η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι το πρωί διότι συγκεντρώνει τα περισσότερα οφέλη για τον οργανισμό μας.\n\nΗ δική μου συμβουλή είναι να γυμναστούμε άφοβα οποιαδήποτε ώρα και αν μας το επιτρέπει το πρόγραμμα μας, αρκεί να λάβουμε υπόψην μας τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής.(π.χ ανάγκη για περισσότερο ζέσταμα το πρωί κλπ.)\n\n \n\nΚαλή γυμναστική σε όλους!\n\n \n \n 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *